Sagan víťazom pretekov Okolo Kalifornie, na záver došpurtoval tretí

17.05.2015 Celý región

Pasadena 17. mája (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan vyhral preteky Okolo Kalifornie. Jazdec Tinkoff-Saxo došpurtoval v záverečnej ôsmej etape z Los Angeles do Pasadeny (96,6 km) na tretej priečke a celkovú klasifikáciu vďaka tomu vyhral o tri sekundy pred Francúzom Julianom Alaphilippeom z Etixx - Quick-Step. Víťazom nedeľňajších pretekov sa za 2:14:55 h stal jeho tímový kolega Brit Mark Cavendish.

Sagan prišiel o žltý dres v kráľovskej siedmej etape, v ktorej obsadil po heroickom výkone konečnú šiestu priečku. Z trónu pre lídra celkovej klasifikácie ho pritom zosadil práve jej víťaz Alaphilippe a pred nedeľou mal na čele náskok dvoch sekúnd. Sagan však na záver podujatia takticky využil svoje prednosti a hoci záverečný špurt nevyhral, skončil na tretej priečke v balíku s ostatnými pretekármi. Zaistil si dostatok bonusových sekúnd na celkové víťazstvo.

Slovenský cyklista tak neočakávane ovládol podujatie výsledným časom 28:13:12 h. Dvakrát sa na ňom tešil z etapového vavrínu, trikrát vystúpil na strieborný stupienok a dvakrát skončil tretí. Jeho najhorším umiestnením bola 6. priečka z kráľovskej siedmej etapy. V bodovacej súťaži obsadil navyše so 62 bodmi druhé miesto za lídrom Markom Cavendishom, ktorý ich nazbieral 75. Hoci sa mladému Francúzovi Alaphilippeovi nepodarilo triumfovať v boji o žltý dres, miernym utešením môže byť neho víťazstvo v klasifikácii mladých jazdcov, v ktorej triumfoval časom 28:13:15 h.

Výsledky - záverečná, 8. etapa:

1. Mark Cavendish (V. Brit./Etixx - Quick-Step) 2:14:55 h., 2. Wouter Wippert (Hol./Drapac), 3. Peter SAGAN (SR/Tinkoff-Saxo), 4. Tyler Farrar (USA/MTN - Qhubeka), 5. Tom Van Asbroeck (Bel./Team LottoNL-Jumbo), 6. Lucas Sebastian Haedo (Arg./Jamis - Hagens Berman), 7. Zico Waeytens (Bel./Team Giant-Alpecin), 8. Andrea Peron (Tal./Team Novo Nordisk), 9. Logan Owen (USA/Axeon Cycling Team), 10. Martijn Verschoor (Hol./Team Novo Nordisk)

konečná klasifikácia: 1. SAGAN 28:13:12 h., 2. Julian Alaphilippe (Fr./Etixx - Quick-Step) +3 s., 3. Sergio Luis Henao Montoya (Kol./Team Sky) +37, 4. Joseph Lloyd Dombrowski (USA./ Cannondale-Garmin Pro Cycling Team) +1:14 min., 5. Robert Gesink (Hol./Team LottoNL-Jumbo) +01:15, 6. Haimar Zubeldia Aguirre (Šp./TrekRacing) +1:16
 

Vyberte región